Ik ben Christel Sonck, Kwispelcoach. Honden zijn mijn passie. De naam Fenji is een eerbetoon aan mijn eerste Labrador, Fenji Of The Green Garden, met wie mijn liefde voor chocolade Labradors begonnen is.

Samen met mijn honden vorm ik een team waar ik de teamleider ben. Via het “Goedemanierenhond programma” maken we mensen bewust van het feit dat het hun taak is om hun hond netjes op te voeden zodat hij overal een graag geziene gast is. Aan de hond leren we hoe hij zich moet gedragen in deze mensenwereld. Wederzijdse en duidelijke communicatie is de basis. Elke relatie tussen een mens en zijn/haar hond is uniek. We maken duidelijk dat de hond een spiegel is van zijn baasje. Hij imiteert het gedrag van het baasje.

Zelf heb ik een hekel aan dominantie en autoritair gedrag. Ik ben voorstander om mensen en honden te motiveren en te  coachen zodat ze op een gelukkige manier kunnen samenleven.

Verder coach ik mensen in hun zoektocht naar zichzelf. Ik ben hun GPS als ze even het noorden kwijt zijn. Ik gebruik hiervoor mijn honden omdat zij gesprekken vlotter laten verlopen. Honden voelen ook automatisch de gevoelens van de mensen en reageren hier op. Je kan je geen betere therapeut dan een hond wensen!

Mijn passie voor honden is begonnen in 2005 in een zeer moeilijke periode in mijn leven. Ik heb toen zelf de therapeutische werking van honden, en meer speciaal van Fenji, ervaren.

Ik heb opleidingen over honden gevolgd bij professionals met heel veel kennis en ervaring. Rony Demunter, toptrimmer en topfokker van terriërs heeft me alles geleerd over hondenvachten.  Ik heb mijn allereerste stappen bij Martin Gaus gezet voor de basis van hondentraining. De Amerikaanse dierenarts en hondengedragsdeskundige Sophia Yin, die spijtig veel te vroeg uit het leven is gestapt, heeft keer op keer bewezen dat je honden dingen kan aanleren op een manier die leuk is voor de hond en voor het baasje. Voor de aanpak van probleemgedrag is Sue Sternberg mijn grote voorbeeld. En de absolute top voor hondentraining en hondenopvoeding is Ian Dunbar. Sue Sternberg en Ian Dunbar hebben zich jarenlang toegelegd op het begrijpen van honden, de communicatie tussen mensen en honden. Ze hebben ook aangetoond dat het gedrag en de emoties van mensen een invloed hebben op hun hond. Ze zijn beide voorstander van een zachte, respectvolle aanpak.. Ik ben dankbaar dat ik bij hen opleidingen heb mogen volgen en nog steeds volg.

Honden zijn altijd mijn passie geweest en zullen dat altijd blijven. Doorheen de jaren heb ik aan verschillende projecten meegewerkt waar ik veel uit geleerd heb.