Honden en zomerse temperaturen

Vandaag was het een uitzonderlijk warme dag voor Vlaanderen. Mensen zijn deze temperatuur niet gewoon maar ook honden niet.

Toch ben ik gaan wandelen met Pepsi The Max.

Vanaf het moment dat ik mijn GSM te voorschijn haal om een foto te nemen, draait ze haar hoofd weg. Dit is gewone communicatie van een hond met een mens. Honden onderling zullen elkaar zelden of nooit recht in de ogen kijken. Immers, recht in de ogen kijken betekent uitdagen en daar zou een gevecht van kunnen komen. Voor deze reden zal een hond zelden recht in de camera kijken. Hij wil de camera en baasje niet boos maken. Beschouw het maar als een vorm van respect. Spijtig van de foto maar ik heb een hond die me respecteert 🙂

Terug naar de wandeling….. Als het zo warm is, kan je best ‘s morgens of ‘s avonds een wandeling maken. Niet tussen 12 uur en 16 uur. Honden kunnen niet zweten zoals wij.

Als ze het te warm hebben, gaan ze hijgen om af te koelen. Overtollige hitte geraken ze ook kwijt via de voetzooltjes maar dat is niet genoeg natuurlijk.

Voor je vertrekt, leg je je vlakke hand even op de beton of op straat. Als je je hand 15 seconden kan laten liggen, dan kan je gaan wandelen. Lukt dit niet omdat de beton te warm is, dan is het ook te warm voor de voetzooltjes van je hond. Stel dan even je wandeling uit.

Als je hond toch zou oververhit geraken, leg dan nooit een natte handdoek op zijn rug. Maak een handdoek nat met lauw water, geen ijskoud water. Koel zijn poten en zijn buik af.

En nadien mag je je hond wel extra verwennen met zo’n weer. Maak een hondenfrisko. Neem een bekertje, doe daar een 1/4 van een vlootje natvoer in (vb CĂ©sar), leng aan met water. Voeg een paar hondensnoepjes toe. Steek er een hondenbot in en zet een paar uur in de diepvriezer. Dit is een absolute  ***** lekkernij voor de hond.

En last but not least: voorzie een zwembadje. Als je met hen gaat wandelen, is stilstaand water wel een aandachtspunt. Als het een paar dagen aanhoudend warm is, laat je hond dan niet drinken van stilstaand water. Wees ook voorzichtig als er algen in het water zijn.

Mijn Labradors zijn zot van onze mini-vijver. Zo erg dat we een poort hebben geplaatst zodat we zelf kunnen controleren wanneer ze gaan zwemmen.

Wat doen jullie met jullie hond met deze zomerse temperatuur?

 

Geef een reactie

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *